FDM’s seneste test viser, at autostolene til børn ikke bare er blevet mere sikre. Det er også lykkedes at få bugt med skadelige stoffer i lang de fleste stole. Tre af testens stole falder dog stadig igennem.
Skadelige stoffer og anden kemi har tidligere været en fast ingrediens i autostole til børn. En rigtig dårlig cocktail, når mødre og fædre gør sig umage med netop at undgå den slags stoffer i mad og legetøj, for så at sætte dem i en autostol med de uheldige stoffer. Heldigvis er den slags stoffer efterhånden et sjældent syn i autostole. Det viser årets første store autostoletest, som FDM har lavet i samarbejde med en række europæiske bilklubber og forbrugerorganisationer. Af testens i alt 29 stole falder kun tre modeller igennem på de uønskede stoffer. Her er der tale om Osann Oreo 360°, Swandoo Marie 2 og Besafe iZi Go Modular X1 i-Size.
Hvad er Isofix? Det er da let nok
Siden bilklubberne i 2011 begyndte at teste autostole for skadelige stoffer, har producenterne fået langt bedre styr på deres produktion, så uønsket kemi som ftalater, naftalin og flammehæmmere ikke finder vej til de dele af autostolen, der er i direkte kontakt med barnet. Stofferne benyttes bl.a. i farvestoffer i typisk betrækket, som blødgører i gummi og plastik.
Producenter fortryder
Faktisk er der sket så store ændringer, at selv de to af de tre producenter, som falder igennem i denne test, nu tilbyder, enten at man kan ombytte autostol eller betrækket, hvori der blev fundet naftalin, der mistænkes for at være kræftfremkaldende. Den tredje producent vil erstatte gummibelægningen bagpå den ’bæltepude’, hvor der blev fundet ftalater og tilbyde ombytning af puderne.
FDM: Stadig stor forskel mellem gode og dårlige sommerdæk
Skadelige stoffer hører ikke hjemme i hverken legetøj eller autostole. Derfor er det kun positivt, at producenterne reagerer hurtigt og ansvarligt ved at tilbyde forbrugerne nye produkter. Som forældre bør man trygt kunne købe en autostol, uden at skulle bekymre sig om, at ens barn udsættes for skadelige stoffer, siger bilteknisk redaktør i FDM, Søren W. Rasmussen.
Det er dog ikke kun i forhold til uønsket kemi, at autostole de senere år har forbedret sig. Også sikkerheden er blevet markant bedre. Kun én af de 29 autostole dumper på dårlig sikkerhed, da Chicco Kiros i-Size både i frontal- og sidekollisionstesten rev sig løs fra bilens isofix-beslag. FDM omtalte dette tilbage i april, og producenten trak efterfølgende stolen tilbage.
Nye autostole gør det nemmere at beskytte børn i bilen
Nok så vigtigt viser testen, at korrekt montering af stolen i bilen og fastspænding af barnet også er blevet nemmere og bedre på autostolene. Det er med til at forbedre sikkerheden. Gøres det ikke korrekt, kan autostolen være nok så sikker. Her har monteringen af stolen i bilens isofix-beslag både gjort det nemmere og mindsket risikoen for fejlmontering, siger Søren W. Rasmussen, og tilføjer:
Det er umuligt at se med det blotte øje, om en autostol er god eller dårlig, eller har skadelige stoffer i betrækket eller polstringen. Derfor er vores anbefaling, at man som forbruger bruger denne test til at finde den stol, der passer bedst til ens barn. For selvom de fleste autostole i dag heldigvis generelt er gode, viser testen også, at der stadig er forskel på dem.