Toyota har designet den nye Hilux GR Sport II til at gå i flæsket på den hurtige, Dakar-klar Ford Ranger Raptor. Vi tager til Tyrkiet for at se, om japanerne har ramt rigtigt, eller om den overraskende megen sne ødelægger alt.
Midt i Tyrkiet ligger Kappadokien, et område som både bliver nævnt i Biblen, og som du kan se adskillige billeder af, hvis du hopper på Instagram. Områdets indbygger har nemlig en fetish for store luftballoner, som ser flot ud på billeder. Vi er dog ikke taget hertil for hverken biblen eller luftballoner. Vi skal se på den mest hårdtpumpede version af Hilux nogensinde. Den er sat op til hurtig ørkenkørsel i stil med Dakar, hvor man hverken er bange for overstyring eller flyvehop. Der er bare et problem. Dagen før vi ankommer, er der 25 grader, men vi får minusgrader og snefygning i en grad, der kunne lukke Danmark.
Raptor-jægeren
GR Sport II (GR Sport I var bare en udstyrsversion) er skabt, fordi Toyota har været trætte af at se, hvordan kunderne strømmer til Ford og den heftige Ranger Raptor. Ikke fordi den danske arbejdsstyrke af gartnere og entreprenører har brug for en bil, der kan klare et flyvehop, men der er åbenbart nogle mestrer derude med dybe lommer, som gerne vil have lidt ekstra, og det marked skal Ford ikke have for sig selv.
Ford Ranger Raptor - rallybilen med lad
Og modsat forgængeren er GR Sport II ikke bare et par klistermærker og mere udstyr i kabinen. Nej, de køre japanske ingeniører har gjort sig umage. Og der skal ikke herske tvivl om, at Toyota for tiden godt kan bygge sjove biler – Supra, GR86 og GR Yaris er indbegrebet af entusiasme.
Ineos Grenadier kommer til Danmark – Biltorvet besøger fabrikken
Så det er med store forventninger, vi trods snevejret får udleveret nøglerne til en rød og meget bred Hilux GR Sport II. Fra ydersiden er den noget af det mest højtråbende Toyota nogensinde har skabt. Hilux er nemlig bred som nakken på en skaldet bodybuilder. Sporvidden er forøget med 13,5 centimeter, mens den bagpå er vokset 15,5 centimeter. Det er en betydelig forøgelse, og formålet er at skabe en bil, der er mere stabil bil i sving, når det går stærkt. Hele fronten er ændret, så GR Sport II ser mere aggressiv ud. Det giver en marginalt bedre tilkørselsrampe, men det vigtigste er, at man har arbejdet en del med aerodynamikken, så vinden ledes hen over de brede skærme. Det gør at Sport-udgaven ikke har en højere vindmodstand end en standard Hilux, trods de ekstra brede skuldre.
Bygget til en flyvetur
Bærearmene foran er ændret, og er vokset syv centimeter i længden, som skubber fjedre og støddæmpere længere ud fra bilen. Krængningsstabilisatoren er også ændret, og så er der monteret 17 tommer store skiver, og 15 tommer skiver bagpå i stedet for tromlebremser. Man har valgt at beholde den stive bagaksel med bladfjedre, men man har flyttet de bagerste støddæmpere fra indersiden af chassisrammen til ydersiden for at give mere kontrol, og så har akslen fået kraftigere støddæmpere og en krængningsstabilisator.
Brint, diesel eller strøm – vi kører fremtidens Toyota Hilux
Det er et mindre sofistikeret system end Ford Ranger Raptors multilink-system, og det mærkes på landevejen. Mens Raptor måske er den mest komfortable, og uden tvivl mest dynamiske af Ranger-modellerne, er Hilux GR Sport II hårdere på almindelig vej, og mens den almindelige Hilux endelig er sluppet fra den værste fornemmelse af stiv bagaksel, får man stadig stød, der går lige ind i rygsøjlen i GR Sport II. Fordelen ved Toyotas løsning er, at det ikke bare er billigere at producere, det bevarer også modellens legendariske evner til at slæbe. GR Sport II må i princippet laste op til 1.000 kg, og mindst lige så vigtigt må den stadig trække en trailer på 3.500 kg – en Raptor må trække et hel ton mindre. Som entreprenør vil det være et ganske gyldigt argument for at tage Hilux GR Sport II over Ranger Raptor.
Fuld fart frem
Modsat flere af billederne, du ser, var vejret på vores test tæt på skrækkeligt, men trods en stor pærevælling af is, sne og flere steder, forræderisk glat mudder, viste Hilux GR Sport II sig som en af den slags biler, der skal tages hårdt i nakken, og jo hurtigere, du kører, jo større er belønningen. De stenede og ødelagte grusveje, hvor store mængder regnvand havde efterladt en arret brun masse, ville tvinge en almindelig bil til at kravle afsted, men jo mere vi øgede farten i Hilux’en, jo bedre blev oplevelsen. 80 km/t over stok og sten med en bagende, der blev løs, hvis man tillod det, er noget af det mest underholdende, du kan foretage dig i en bil med bukserne på, og er mindst lige så morsomt som en bjergvej i en Porsche. Du kan selv styre, hvor bred bagenden skal være, fordi du kan vælge, om bilen skal trække kun på baghjulene eller på alle fire hjul, og ESP-systemet gjorde et godt indtryk i forsøget på at holde bilen i skak, specielt i de brede, hurtige sving, hvor der var en afgrund under os, eller i særligt klæbrigt mudder, der lagde sig som ekstra lag ovenpå dækkene, som en taperulle, hvor materialet bliver rullet på i stedet for af.
Vitaminindsprøjtning til Toyota Hilux
Der var simpelthen flere centimeter mudder over dækmønstret, og derfor undrer det, at Toyota bruger det samme dæk på GR Sport II som på den almindelige Hilux. Det er slet ikke groft nok til at give det bedste greb, og kan slet ikke rense sig selv for mudder. Så når du køber din GR Hilux, så gør dig selv og bilen den tjeneste, at montere et sæt BF Goodrich All-Terrain dæk, som blandt andet Ranger Raptor kører med. Og nu vi er i gang med kritikken, så savner GR Sport et hurtigere styretøj. Softwaren i styretøjet er opdateret, men det mekaniske styretøj er ikke hurtigere, og det kunne man ellers godt bruge i de situationer, hvor en hurtig korrektion på rattet er nødvendig for at holde bilen på sporet.
Ford Ranger Wildtrak – køreglædens arbejdsmand
Motoren er den samme 2,8-liters firecylindrede dieselmotor, som vi kender fra den almindelige Hilux. Der er stadig 204 hestekræfter og 500 Nm, som sendes igennem en 6-trins automatgearkasse, som kan betjenes via skiftepaller på rattet. Det er ikke en motor, der gør det store væsen af sig, og man kunne godt både savne et lidt mere overbevisende skub og en mere inspirerende lyd, men reelt er der rigeligt med kræfter til, at du kan have det både sjovt og komme i uføre. Lettere overraskende virker det til, at GR Sport II er bedre støjdæmpet end den almindelige Hilux, faktisk er der næsten ikke nogen støj i kabinen. Selve kabinen har fået nye sæder, røde seler og alu-pedaler. Det er lir, som måske tager et par point foran det lokale byggemarked, men Hilux GR Sport II giver mest mening i fuldt firspring udover en pløjemark eller en stenet og ujævn grusvej ligesom Ranger Raptor. Herude er Hilux ikke helt så skarp som Ranger, men den er også 25.000 kroner billiger ex moms, og så må den som tidligere nævnt slæbe mere. Og det skal nok stjæle et par kunder fra Raptor.