Med alt for høj fart og hvide knoer omkring panikhåndtaget i loftet, bliver asfalten foran afløst af en klippevæg, og nej, denne gang når vi ikke rundt i hårnålen. I hvert fald ikke uden at skrabe sten, ramme modkørende, eller eksplodere i et batteridrevet flammehav – farer det gennem mit hoved, mens resten af kroppen glemmer at trække vejret og alle muskler spændes til max. Alle fire hjul har kløerne trukket helt ud, og dækskrig forlader den meget tørre asfalt i den spanske forårssol, da en modkørende, naturligvis i samme kritiske sekund, kommer ind i svinget og gør helvedeskampen i hårnålen til en ægte livreddende øvelse – øjnene lukkes, og så rammer vi.
Næ, men det var dæleme tæt på, og den lidt for selvsikre kollega bag rattet mumler noget om, at han måske vil sænke farten, nu bedre oplyst om, hvor grænsen for bilens og måske chaufførens formåen er. Ikke desto mindre siger det noget om, hvor legesyg Fords lille ny elbil er, kaldet Puma Gen e – som chauffør får man lyst til at kilde den på maven og udforske grænsen.
Suppe i spanden
Ford har inviteret Biltorvet og resten af verden til testkørsel i det smukke bjergområde omkring Barcelona, så vi kan kæle lidt med Puma, og den sætter ikke mange poter forkert.
Du har 170 el-heste på forhjulene og et veloplagt, præcist styretøj, samt en fast undervogn, og kombinationen gør bjergkørsel til en tur i Tivoli. Det er lige meget, om det går op eller ned, så stort er kraftoverskuddet. 0-100 km/t tager på papiret otte sekunder, hvilket i elbilsland ikke er voldsomt, men den føles hurtigere, og med til det sjove er en afdæmpet kunstig motorlyd, der med lidt god vilje kan lyde som en rallybil, men det kan også slås fra.
Startprisen er en tier under 230.000 kroner – en særdeles spiselig pris, da du får en lille SUV med det meste i nødvendigt udstyr og masser af bagageplads – hele 523 liter og 43 liter mere i frunken. Du må til gengæld leve med småt med bagsædeplads, hvor man savner lårstøtte og knæplads til lange ben
Teslas redning? Vi tester den nye Tesla Model Y
Bagagerummet er blevet så stort på grund af en såkaldt gigaboks, der er et ret dybt hul af plast i bagagerummet. Det er udstyret med afløb, så du også kan transportere suppe, stegebullion eller isvand, har du behovet. Spanden har den fossile version af Puma også, men fordi lydpotten fylder, er den mindre og du får her kun 456 liter rum bagi og i øvrigt koster den få kroner fra 300.000 kroner, og det gør jo unægtelig el-versionen interessant.
Overraskende funktion er væk
I prislejet omkring de 230.000 kroner er der dog efterhånden mange elbiler, og i den kamp får Ford Pumas kløer strygestålet at mærke. Du kan få den i to versioner, med én batteristørrelse, som er på 43 kW og en WLTP-rækkevidde 376 kilometer. Det er ret lidt, på linje med de allerbilligste elbiler, med de mindste batterier på markedet og begrænser derfor vognens kerne-anvendelighed til at være bil nummer to kun til bykørsel eller pendling.
Ford oplyser et forbrugstal på 13,1 kWh/100 km, og på vores korte testtur med både motorvej, by og bjerge (sidstnævnte er faktisk godt for rækkevidden, da du lader ned ad bakke) var på lige under 15 kWh/100 km, og det er faktisk flot. Hvor mange kilometer du reelt har, må vi vente med til en dansk test.
Brugttest af VW Golf: Snusfornuftig klassiker, men de få fejl koster
Vi behøver dog ikke vente med at teste støj, og den er som de fleste elbiler eksemplarisk støjsvag med ganske lidt dækstøj, og vindstøj kommer først tydeligt frem ved cirka 120 km/t.
Ford fortæller på presseturen, at de har gjort meget ud af at gøre designet så vindglat som muligt, blandt andet med en aktiv grill, der lukker, når der ikke er brug for køling, og begge dele er jo set før på andre elbiler, men det lader til at have en god effekt.
Men Pumaen lever i de varme lande, og således er den ikke udstyret med varmepumpe, og ej heller kan du klikke på en knap for at forvarme batteriet. Sidstnævnte er ifølge Ford fordi, vi alle sammen bliver overrasket over, hvor lang tid det egentlig tager – det er pænt mere end en halv time, selv når du har kørt længe i bilen – og så kan man jo lige så godt blot helt droppe funktionen, er Ford-filosofien.
Særlig plast afslører billig bil
Når du skal have strøm på kattedyret, kan det ske med max 100 kW, og det er da til den smalle side nu om dage, men Ford undskylder sig med, at det ikke er tale om en kortvarig periode, men der lades med det fulde potentiale det meste af tiden. Det må vi igen vente med at teste sandhedsværdien i til en dansk test, men Ford lover, at du kan komme fra 10-80 procent på små 23 minutter.
En vigtig ting, som den slår de fleste konkurrenter i samme størrelse på, er, at du må smide en anhænger på med 750 kilo i alt.
BYD Atto 2 – lever op til alle fordomme om en kinesisk elbil
Select hedder indstigningsmodellen, og som standard er der vinterpakke, der består af sæde- og rat og forrudevarme, men desværre ikke varmepumpe, der ikke kan fås. Premium koster dig 15.000 mere, og her får du B&O-anlæg og lidt andet gufferi.
Kabinen er for det meste i bløde og lækre materialer, undtaget toppen af døre og instrumentbordet, der er holdt i hård, nupret og næsten blankt sort og sikkert meget slidstærkt plast, der afslører, at vi sidder i en billig bil. Midterkonsollen er eksemplarisk højt placeret og der er digitalt instrumenthus og en stor skærm på 12 tommer i midten. Menusystemet er for det meste ret let at hitte ud af, tekst og knapper er store, så det er let at ramme, selv når bilen gynger. Der er smarte genveje til at slå de mest bibbende EU-pålagte systemer fra via rattet.
Slår med halen
Tilbage i de varme vinde i bjergene kan vi oplyse, at vognen smider bagenden før forenden, altså overstyrer, og det er den slags erfarne chauffører godt kan lide. Selv om den er skarp i køreegenskaberne kan den ikke gemme sin højde, der gør, at vi i kabinen bliver rokket og kastet lidt rundt i de i øvrigt velstøttende sæder, ved pludselige retningsskift. Vægten er på 1.563 kilo, og det er forholdsvist lidt for en elbil og det er med til at gøre Puma’en skarp.
Årets Bil – lever KIA EV3 op til forventningerne?
Vi overlevede kampen med Puma, og konklusionen er, at du nok kvitter kampen, før den gør. Men den korte rækkevidde og den manglende varmepumpe vil få Pumaen til at sidde i buret lidt længere i konkurrence med elbiler i samme prisklasse, der tilbyder længere rækkevidde og varmepumpe som fx Renault 5, MG4 og BYD Dolphin.