Honda e er noget så originalt som en elbil med charme. Kabinen er udformet som et stykke brugskunst, og køreegenskaber matcher en Civic Type R.
Jeg havde en næsvis og højtråbende kollega i bilbranchen, som hårdnakket påstod, at elbiler aldrig ville slå an, og at de grundlæggende var elektriske dildoer på hjul. Kollegaen sidder formentlig et sted nu og ærgrer sig over, at han ikke har prøvet Hondas første elbil e.
Navnet er faktisk det mindst opfindsomme ved bilen, for de stolte og arbejdsomme japanske ingeniører har haft som mål bygge den bedste bil til verden anno 2030. Resultatet er en kompakt bil med et funky retrodesign, der minder om den første Civic. Men i stedet for en benzinmotor i forenden har Honda e en elmotor, der skubber baghjulene, og en relativt lille batteripakke. Begge dele er centrale for bilens egenskaber, så dem kommer vi tilbage til senere. Men først skal vi omkring kabinen, for interiøret er dér, hvor Honda e kommer tættest på at være en fremtidsvision fra The Jetsons.
Ny eller brugt bil – hvad skal du vælge?
Indretningen er futuristisk, men mindre BladeRunner og mere ’afslappet, men cool dagligstue’. Forsæderne er bløde og brede, mens instrumentbordet domineres af en træbjælke, der løber på tværs af hele bilens bredde og giver visuelt støtte til de i alt fem skærme, som med det samme fanger dit blik. Yderst i hver side af instrumentbordet findes en skærm, som viser sidekameraerne. De erstatter traditionelle sidespejle og skaber meget mindre vindmodstand, men selvom skærmene er bedre og mere intuitivt placeret end i Audi e-tron, så er det stadig svært at vurdere afstanden til objekterne bagved. Det er både er et problem, når man skal bakke, og når man skal skifte bane.
Elektrisk gokart – her er Mini Cooper SE
Bag rattet finder man en skærm, der klarer det praktiske som hastighed og navigation, men det er de to 12,3 tommer skærme ved siden af, der er mest imponerende. Og her tænker du måske, jamen hvorfor to identiske skærme? Det tænkte jeg i hvert fald, men de to skærme fungerer faktisk vældig godt. På vores testtur, kunne passageren styre navigationen, og med en genvejstast, skifte mellem de to skærme, så navigation sendes til skærmen lige ved siden af føreren, mens passageren kan overvåge strømforbruget eller en af de utallige andre funktioner, systemet har.
Køreglad mini
Bilen måler 389 centimeter eller 10 centimeter mindre end Honda Jazz. Men takket være elmotoren og den helt nyudviklede platform, er akselafstanden den samme. Det betyder dog ikke, at du skal forvente dig oceaner af plads. Bagsædet går kun lige an for en voksen mand, og på grund af elmotorens placering ved baghjulene er der kun 171 liter bagagerumsplads – eller det samme som en Toyota Aygo. Det kan altså godt konkluderes, at Honda e er til pendlere, egoister og folk med børn, som stadig går i flyverdragt.
Elbilen der laver røg – BMW i3s
Til gengæld betyder bilens opbygning, at Honda e har helt vidunderlige køreegenskaber. Baghjulene, som for øvrigt måler 225 millimeter mod forhjulenes 205 millimeter, står uendeligt godt fast, men kun lige dertil, hvor du kan lege med grebet på grænsen takket være den præcise motor og de i alt 315 Nm. Man kan enten få 136 hestekræfter, eller som vi tester, 154 hestekræfter, så Honda e bliver aldrig rigtig hurtig, men jeg vil vove at påstå, at den er mindst lige så sjov som den seneste generation Honda Civic Type R. Køreegenskaberne er nemlig både sjove og udramatiske, og bakkes op af et fint vægtet styretøj, som er elektronisk assisteret uden at føles for kunstigt.
Fordi batteriet er placeret i bunden af bilen, som i forvejen er lav, får e et meget lavt tyngdepunkt, og det har betydet, at ingeniørerne har kunne lave affjedringen relativt blød uden at skulle bekymre sig om krængning. Og netop den relativt tilgivende undervogn vil glæde de fleste, når de ikke lige leger rallykører, for Honda e opfører sig egentlig ret civiliseret, og er samtidig støjsvag, selv ved 130 km/t på motorvejen.
Haltende rækkevidde
Jeg lovede at vende tilbage til batteriet, der har en kapacitet på 35,5 kWh. Det giver en rækkevidde på op til 222 kilometer, som jo er noget under, ja faktisk de fleste andre elbiler på markedet, lige fra VAG-gruppens nye elektriske trillinger fra Skoda, Seat og Volkswagen til Peugeot e-208 e og Opel Corsa-e. Men det er altså meget bevidst fra Honda. De har nemlig lavet undersøgelser, der viser, at størstedelen af europæerne kører mindre end 40 kilometer om dagen. Så i stedet for at slæbe rundt på et tungere og dyrere batteri, har Honda altså valgt at lave en skarp prioritering. Batteriet er ikke større, for det er altså smartere i en bybil, og de understreger igen og igen, at Honda e er en bybil.
Heldækket – Ny Peugeot 208 fås med både el, benzin og diesel
Selvom batteriet er mindre end konkurrenternes, vejer Honda e stadig halvtykke 1.542 kilo. Alligevel ramte vi et forbrug på over 106 kilometer på 18,7 kWh/100 km. Det er ret effektivt, og på de næste 90 kilometer, hvor vi kørte hurtigt og de sidste 30 kilometer med mellem 130 og 150 km/t, ramte vi et gennemsnitligt forbrug på 20 kWh/100 km. Det vil sige, at bilen burde kunne køre 177,5 kilometer på en opladning, selv med speederen i bund hele vejen i godt vejr. Det er fordelen ved ikke at skulle flytte rundt på en stor SUV med et tungt batteri.
Elektrisk Folkevogn – e-Up får meget længere rækkevidde og lavere pris
Så er der lige det med prisen, for selvom batteriet er til den lille side, så er Honda e ikke billig. Kan du nøjes med 136 hestekræfter, starter Honda e ved 277.100 kroner, mens Advance-udgaven, som blandt andet har videoskærm i bakspejlet og en parkeringspilot, som automatisk kan parkere bilen, koster 299.500 kroner. Det er noget mere end både trillingerne og Corsa e og e-208, men Honda e skal heller ikke kæmpe mod dem. Honda e er til dem, der vil have noget fra fremtiden, noget originalt, og det må man sige, at Honda leverer. Honda er en elbil, der oser af charme.