Hvad er egentlig smartest for dig? At købe en ny bil eller en brugt? Skal du vælge den nye, pålidelige og dyre bil eller den billige, brugte? Her forsøger vi at guide dig, så du selv kan se, hvad der passer dine behov bedst.
Hvad er smartest – at købe en ny bil eller en brugt? Det har mange bilkøbere spurgt sig selv om, før de skulle ud og lægge mange, mange tusinde kroner. En bil er en stor del af budgettet, og derfor vil vi alle gerne gøre det bedste køb. Derfor vil vi her forsøge at gennemgå fordelene og ulemperne ved at købe henholdsvis ny eller brugt bil.
Ny bil – fordele
Du kan finde masser af fabriksnye biler her på Biltorvet, og for mange er der intet, der slår duften af ny bil eller tanken om, at denne jomfruelige genstand ikke har været misbrugt af andre.
Men de fleste køber ny bil, fordi det er den bedste måde at sikre sig mod en bil, der går i stykker. Alle nye biler på det danske marked har en garanti, der minimum dækker de første to år eller 100.000 kilometer. Det betyder, at du kan køre din nye bil til forhandleren og forlange af dem, at de skal reparere bilen, hvis der er problemer med den, som du ikke selv har påført.
Nye måder at have bil på - her er de forskellige typer af ejerskab i dag
For andre er det vigtigt, at man kan bestille bilen præcis, som man gerne vil have den. Så hvis du vil have din bil med det helt særlige indtræk, den rigtige motor og den vilde orange farve, så er det oplagt at bestille bilen fra ny hos en forhandler, så du får bilen præcis, som du vil.
Ny bil – ulemper
Den største ulempe ved en ny bil er, at den er dyr. Første gang den kører over kantstenen, er den dyreste meter, den nogensinde vil køre, og i løbet af de første tre år mister en ny biler typisk over 30 procent af sin værdi. Det forklarer Claus Carstensen, der er afgiftsekspert og tidligere projektleder på Biltorvet.
Generelt er det billigere at købe en brugt bil, og specielt de første tre år har nye biler et stort værditab, som man som forbruger kan udnytte, hvis man er villig til at købe en let brugt bil, udtaler Claus Carstensen.
Her er de billigste privatleasingtilbud på det danske marked
Typisk er der også en leveringstid involveret i at bestille en ny bil, for hvis du vil have noget specielt udstyr eller en atypisk farve, så er bilen ikke på lager og skal først bygges og sendes til Danmark. Det kan tage mange måneder. Så i stedet kan det være en ide at kigge efter de mange fabriksnye biler på Biltorvet. De er klar til omgående levering.
Brugt bil – fordele
Hvis du i stedet er mere interesseret i fuld valuta for pengene (og hvem er ikke det), så er det en god ide at kigge på en brugt bil. På Biltorvet har vi tidligere skrevet om fordelen ved at købe en let-brugt, men næsten ny bil. I en undersøgelse, du kan læse her, viste det sig, at du faktisk kan køre gratis i to år i en ét år gammel Peugeot 208 sammenlignet med, hvis du køber den samme bil fra ny.
En ny Hyundai i10 - eller tre sjove alternativer
Når du køber brugt, er det en anden end dig, der betaler det store værditab, som alle biler oplever, mens de er nye. Som en tommelfingerregel kan du sige, at jo ældre bilen er, jo mindre mister den i værdi. Og fordi brugte biler er billigere i indkøb, kan du i stedet bevæge dig en klasse op i størrelse og udstyr. Som eksempel kan du i stedet for at købe en fabriksny minibil købe en fire år gammel stationcar, som har mere plads, mere komfort og typisk mere motorkraft og sikkerhed.
Brugt bil – ulemper
En brugt bil kan være et sort hul af udgifter, du ikke har regnet med. Sådan er det heldigvis sjældent, men jo ældre bilen er, jo mere en usikker investering bliver den, fordi brugte biler alt andet lige går mere i stykker end nye biler – og jo mere brugte de er, jo mere går de i stykker.
Syv trin til et trygt brugtkøb
Så konklusionen er, at en ny bil er meget dyrere i indkøb, til gengæld skal du ikke bekymre dig om dyre værkstedsregninger i flere år. Modsat er en brugt bil billigere i indkøb, specielt når den bliver ældre. MEN du skal så også sætte flere penge af til vedligeholdsomkostninger. Hvad der passer dig, kan kun du afgøre.