Nils Petter Bro er kendt fra podcasten Bilklubben, og som aficionado udi i klassiske biler, som han sælger fra egen butik, Garag3club. Virksomheden er stiftet, så han undgår at ruinere sig selv med sin ustyrlige trang til de firehjulede.

NP, som han blandt venner kaldes, har derfor konstant næsen begravet i markedet for klassikere, og har derfor også en klar idé om, hvilke biler, som kan samle penge ind, mens de samler støv.

”Dit liv bliver lettere, hvis du køber klogt,” påstår han, og giver her sine bud på, hvordan man køber med hjernen koblet til og ikke kun hjertet.

Det første, du kan gøre, er, at sørge for at købe det bedste eksemplar, du kan finde af din drømmebil. Den skal være teknisk tip-top og frem for alt, må der ikke være rust. Man kan få det lavet, bevares, men køb nu klogt, blev der sagt – og det betyder en rustfri vogn.

Audi TT fylder 25 og slagtes – vi kører den allersidste

Dernæst gælder det naturligvis et så lavt et kilometertal som muligt. Lige nu, er der gået sport i det i USA, hvor biler med meget lave kilometertal, sælges meget dyrt, beretter NP.

Noget andet, som er ret vigtigt, hvis bilen skal være penge værd, den dag, du sælger, er historikken og dokumentationen. En fuld historik, hvor man kender alle ejere, er guld værd.

 ”Det er ligesom et Rolex, som sælges dyrest med kvitteringer og kassen og det hele,” oplever NP.

Men hvilke biler er det så, du skal gå efter?

”Det er anderledes biler, og jo færre, der er lavet af dem, des bedre. Tag fx en Porsche 944, som ikke er rendt op i hysteriske priser endnu, og find den i en speciel farve eller en kabine, som ingen gad have dengang og derfor er lavet i få eksemplarer. Jo mere anderledes en bil er, specialversioner og unikke sammensætninger af farver og interiør, des bedre. Sådanne biler bliver penge værd,” lover NP og peger på det man trygt skal gå udenom – og det er biler som ikke er originale.

Kan syntetisk brændstof redde din klassiske bil?

Selv småting som en moderne radio eller en sænkning vil høvle værdi af og få samlere til at fnyse og lyne pungen i.

”Man retter jo heller ikke på et kunstværk,” minder NP om.


Her bringer vi brugtbilseksperten NP’s anbefalinger i forskellige prisklasser:


Klassisk bil fra 0-50.000 kroner

Prisklassen giver NP lidt sved på overlæben, da der ikke er mange billige biler, som har potentialet til at stige voldsomt. Men første bud er til NP’s egen overraskelse den gamle Fiat 500. Overraskende, fordi den stadig kan fås billigt. En anden overraskelse er, at Citroen 2CV også kan fås billigt, men den kan ikke anbefales til investeringer, fordi der står mange af dem, og man kan få alle dele, hvilket betyder, at den aldrig forsvinder, og derfor aldrig bliver sjælden. Det er en klassiker, men den dur ikke som investering.

Næste bud er Peugeot 406 Coupé med 3,0 liter V6’er og automatgear. Den fik i sin tid mange designpriser og er allerede ikonisk. Og nu vi er ved det franske, så er Peugeot 1007, den med skydedøren, også et godt bud. Udvalget er lille, men opgaven bliver at finde en i god stand.

Brugttesten – hvor slem er en brugt Peugeot 208?

Så har vi Citroën C3 Pluriel, som er en sær cabriolet, hvor tagets stolper tages af. Lige nu sælges de for en slik, mest fordi de, som kommer til salg, er meget trætte og det er svært at finde en i god stand. NP vil vælge den i skarp orange farve.

En sidste franskmand er første generation af Renault Twingo, som er en stigende stjerne på klassikerhimlen. Fordelen er, at de blev lavet i mange versioner, så find en rustfri specialmodel, som fx Benneton-versionen i sjove farver eller en med glastag.


Klassisk bil fra 100.000 kroner

Første bud er den genfødte Mini Cooper S. Find nogle af specialversionerne, der kom i starten, da de er ved at være lidt sjældne.

Også Mazdas ikoniske sportsvogn MX5 i god og original stand og Honda S2000, der dog er noget dyrere har potentiale.

Anmeldelse: Mazda MX-5 100th Anniversary Edition er en forlystelse uden fornyelse

Bliver vi i Japan, er Mazdas wankelmotorvogn RX8, med omvendt bagdør også værd at indkøbe.

Vi har også en klassiker, nemlig Golf Mark 1 cabriolet, især hvis du kan finde en af de mange specialversioner. I samme åndedrag kan nævnes Golf 3 og 4-cabrioleter, som nok også vil krybe opad over tid.

I denne prisklasse findes også NP’s yndlingsbil, som næsten er blevet hans varemærke, for han har seks af dem til salg – Fiat Panda 4×4 – de koster lige nu omkring de 100.000, men kan stadig stige.

Sidst en lidt større sag, nemlig Jaguar XJS, der er begyndt at stige, men de fleste har en V12, og der skal man holde kniven i sparebøssen skarp, hvis ikke investeringen skal drukne i vedligehold og reparationer.


Klassisk bil fra 150.000 kroner

I denne prisklasse starter vi ud med den forhøjede Golf Country, som der kun er lavet 7.700 af, og det er en bil, som der bliver kigget på, når man kommer kørende, fordi det ligner en lidt for modificeret firehjulstrukket Golf II’er.

Har man råd, kan man også satse på ikonet Peugeot 205 GTI eller Rally-versionen, som er en forholdsvis moderne youngtimer, der endnu ikke har ramt loftet. Mercedes skal også nævnes her, som fx W124-modellen i cabriolet, kaldet A124, som er ved at stikke af i pris, især i USA.

Brugttest at Land Rover Defender - kompetent luksus

Også Range Rover i den såkaldte P38-model, som er efterfølgeren til den helt klassiske af slagsen, er begyndt at røre på sig. Der er lavet ret mange specialmodeller fx en 30-års-model, Westminster Edition og andre, og det gør dem ret interessante. Kun skal man her vogte sig for at udbedring af elektriske problemer, som de er kendt for at have, ikke udhuler projektet.


Klassisk bil fra 200.000 kroner

Vi bliver i det britiske, hvor vi starter ædelt ud med den smukke Jaguar XKR, både coupé og cabriolet, men også sedan’en XJR kan være interessant. Modsat rygtet er dette solide og i øvrigt vellydende motorer, så find den med få kilometer og en fed stue og vent 20-30-40 år, så kan den blive mange penge værd.

Den elektriske Mercedes G-Klasse knuser alt i terrænet

Også Mercedes kan være med her, fx den såkaldte R129, også kendt som SL’eren, hvor især specialversionen SL500 Silver Arrow er ved at være rigtig værdifuld.

En mere folkelig vogn er VW T4 California, som er begyndt at stige i pris, og den bliver nok sjov om 20 år.

Råbende tyskere: Romantik i VW California

Alle de andre klassiske rugbrød som T1, T2 og T3 er jo steget meget, så det gør denne nok også, selv om det nok bliver svært at finde et solidt eksemplar, der ikke har kørt meget.


Klassisk bil fra 250.000 kroner og mere

Nu er vi i et lag, hvor du kan kigge på en Porsche, men ikke 911’eren, som jo altid vil være en stensikker investering. Også i dag kan du blot gå ned i butikken, købe en, stil den hen, og om 30 år får du penge tilbage.

Alt Porsche med motor i rumpen er blevet dyrt, men 944 turbo og S kan stadig fås og vil potentielt stige, ligesom første version Boxter og den åbne Cayman, model 986 vil begynde at stige.

Igen skal vi også have fat i Mercedes, hvor modeller som SL55, SL500 og SL600 er solide biler til forholdsvis billige penge, der har potentiale til at stige. Som et sidste kort på hånden nævner NP også den smukke V12-motoriserede BMW 850i.