Subaru har introduceret den smarte mild-hybrid drivlinje i sin mindste model. XV koster spidsen af en jetjager, men byder også på klassikere som firehjulstræk og kompetente køreegenskaber. Subaru er ikke for alle, men for de få, giver den stadig mening.
Subaru er et lille bilmærke i Danmark, måske fordi de insisterer på at skille sig ud på måder, som måske ikke giver helt mening længere. Men ellers ville det ikke være en Subaru. Mere om det senere.
Det første, man ligger mærke til, når man entrerer Subarus XV, er, at kabinen oser af høj kvalitet. Tykt og lækkert rat, dejlige, støttende sæder, og alle knapper og greb føles solide.
Ny eller brugt bil – hvad skal du vælge?
Subaru er ikke faldet i tidens trend med at indbygge alle funktioner digitalt, så man slipper for at fedte efter dem i midterskærmen. Her er rigtige knapper til det meste. Betjeningen fungerer fint, og man finder hurtigt, det man skal bruge. Usædvanligt er der to skærme, nemlig en lille en lige under forruden, som fx fortæller dig, om bilen er i vater.
Perler og guf
Styretøjet virker i starten til at være en anelse for fast, men det vænner man sig hurtigt til, især fordi det er ret præcist og skarpt. Undervognen er virkelig en perle, der har det perfekte mix mellem at være fast og samtidigt blød nok til at opsluge ujævnheder. Det føles som en god løbesko. Støjniveauet er tilmed dejligt lavt.
Dansk app sikrer dig grøn strøm til din elbil
Motoren er en såkaldt e-boxer, en mildhybrid, hvor du får lidt ekstra guf fra en elmotor indbygget i gearkassen. I runde tal er der 150 hestekræfter at lege med og 16,5 ekstra fra elmotoren. Det føles i det daglige som alt rigeligt til de fleste opgaver, lige fra motorvej til grusvej. Man nyder også godt af et godt bundtræk i byen, trods at boxeren på papiret er lidt bovlam – kun 194 Nm har du at rutte med, men fordi elmotoren leverer alle sine muskler helt nede fra 0 omdrejninger, kommer du godt fra land. Autopiloten kunne dog godt hælde mere brun sovs på bøfferne, når man trækker ud til overhaling, da den er længe om at accelerere op til den fastsatte fart - det er dog noget, som den deler med rigtigt mange andre biler.
Den automatiske gearkasse savner dog raffinement, hvor de indlagte seks gear bliver kylet lidt klodset ind, og du får en plukkende acceleration. Det er overraskende, for gearkassen har i virkeligheden slet ikke nogen gear, forstået på den måde at det er et såkaldt milliongear, eller Continuosly Variable Transmission, forkortet CVT, så gearene er indlagt kunstigt.
Offroad kun til de langsomme
Gearkassen er dog en stor forbedring i forhold til dengang en CVT-gearkasse blot holdte motoren i høje og larmende omdrejninger, mens vognen accelererede, til stor gene for ører og benzinøkonomi. I tidligere vogne har Subaru ikke været verdensmestre i at gøre det til en lækker oplevelse. Men der er altså stadig et stykke vej til perfektion. Benzinøkonomien er heller ikke voldsom imponerende. Der annonceres 12,7 km/l, og vi lå ikke langt fra med et gennemsnit på 11,9 km/l. Det er åbenbart svært at få tæmmet boxerens tørst, og her får den altså klø af konkurrenterne.
Subaru XV – en japansk tragedie
Det permanente firehjulstræk med såkaldt torque vectoring, som bremser hjul for dig, så du kommer godt rundt i sving, burde gøre dig til en rallystjerne på en grusvej. Forventningerne er især høje for os, der er ældgamle nok til at huske, at Subaru engang var verdensmestre i rally, men i stedet er du en nervøs køreskoleelev på en glatbane, for det er som om bagenden gerne vil forrest, men det på en utryg måde, hvor man ikke bare føler for at drifte rundt. Man mister lidt lysten til at køre den frisk.
Der er ellers tricks nok i tryllehatten – man kan klikke på en knap, så differentialerne låses og alle sensorer hjælper til at hjulene sikrer sig mest muligt greb. Mensystemet, som kaldes X-mode, virker kun på hastigheder under 30 km/t, og det kommer man hurtigt over på en grusvej. Til gengæld må vi endnu engang rose undervognen, der flyder hen over grusvejens huller som en båd på vandet.
Praktisk men dyr gris
Vi havde ikke XV på rigtigt offroad, men nøjedes med at teste, hvad de fleste kan kaste efter den af udfordringer i dagligdagen. Her viser det sig, at du får en praktisk rejsevogn med fin plads på bagsædet og en bred bagklap, der gør det let at læsse bagagen.
Helt i skoven – Subaru Forester e-Boxer
Prisen på billigste 2,0’er nærmer sig dog premiumklassen med sine 409.900 kroner, og testbilen i udstyrsniveauet Summit med lædersæder og soltag handles til næsten en halv million kroner. Den kommer derfor op at brydes med Volvo XC40 og BMW X2 og helt vildt mange andre SUV’ere, som fx Volkswagen Tiguan, Mazda CX5, Seat Tarraco og Toyota RAV4, der koster det samme, men er lige en tand større alle sammen og den skal samtidigt holde de mange knaldtilbud på SUV-plug-in-hybrider, markedet oversvømmes med stangen, for ikke at nævne kongen i klassen, Nissan Qashqai, der jo svømmer i en helt anden billigere prisklasse.
Se fabriksnye biler til salg 400.000-500.000 kroner på biltorvet lige her.
Egen fanklub
Til Subaruens forsvar, skal der siges to ting: Du får en bibellang liste af udstyr med i basisudgaven Active, som du derfor let kan nøjes med. Både firehjulstrækket og automatgearet får du med. Det er kun, hvis du drømmer om lædersæder og soltag og den slags storhedsvanvid, at det giver mening at kyle flere penge efter XV.
Det andet er, at Subaru løber med topkaraktererne, når det handler om sikkerhed. Fx fik den det højeste antal point nogensinde i JNCAP, det japanske svar på NCAP. Det er noget Subaru går meget op i. XV er da også udstyret med Subarus eget sikkerhedssystem Eyesight, der med kameraer i frontruden holder øje med trafikken for dig og griber ind, hvis der opstår farer, du ikke har set.
Subaru har sin egen lille fanklub, og den bliver nok ikke udvidet med XV, men den bliver til gengæld heller ikke mindre, da XV holder fast i at være anderledes på kendte Subaru-dyder som boxermotor, firehjulstræk, solid kvalitet, masser af sikkerhedssystemer og flere terræntricks end gennemsnittet.