Dakar rallyet er en historie om sejrsvilje, udmattelse og død. 2020-løbet var ikke anderledes, til trods for at det for første gang blev kørt i Saudi Arabien.
Dakar rallyet er legendarisk og kendt som verdens hårdeste racerløb, der får selv et Le Mans-løb til at ligne et spa-ophold. Det er 42. gang, at løbet afholdes, men første gang det køres i Saudi Arabien. Over 12 etaper tilbagelagde kørerne 7.500 kilometer ørkenkørsel, der kunne få selv en rodeo-cowboy til at blive træt i livet, og ud af de 342 køretøjer, der startede, kom kun 237 i mål.
Anmeldelse: Overkill – Ford Ranger Raptor er sublim
Desværre var det heller ikke alle deltagere, der kom i mål. Den portugisiske motorcykelkører Paulo Gonçalves omkom tragisk på syvende etape efter en ulykke. Sådan er det desværre hvert år i Dakar.
Minis dominans
Hvis man ikke har fulgt med i Dakar de senere år, kan det måske lyde overraskende, at Mini i flere år har domineret rallyløbet. I år vandt de, og det er faktisk femte gang, de vinder, men vinderbilens har så absolut heller ikke noget med en almindelig Mini at gøre. Sejren blev kørt hjem af den spanske rallykører Carlos Sainz sammen med hans co-driver Lucas Cruz. Netop Carlos Sainz er kendt som El Matador eller tyrefægteren, og det er tredje gang, han vinder Dakar. De to tidligere gange var dog for Volkswagen og Peugeot.
Anmeldelse: Yamaha Ténéré 700 – genvejen til en Dakar-ræser
I år blev andenpladsen vundet af Nasser Al-Attiyah, der både er rallykører og sheik, og næsten på hjemmebane, siden han er født Qatar. Han har også vundet Dakar tre gange, og ligesom sidste år, hvor han vandt for Toyota, kørte han i en ombygget Hilux med en V8-motor. På tredjepladsen var endnu en Mini, men her kørt af den legendariske franskmand Stéphane Peterhansel. Han har er den mest vindende kører i Dakar – han har vundet Dakar syv gange. Nå ja, i bil. For han er også den mest vindende motorcykelkører i Dakar med seks sejre. I alt var der fire Mini’er i top ti, mens Toyota måtte nøjes med tre biler i top ti.
Total triumf for Peugeot 3008 i Dakar Rally
Amerikansk tilstedeværelse
Som noget lettere spektakulært var det faktisk en amerikaner, der i år vandt Dakar for motorcykler. Det var 29-årige Ricky Brabec, som blev den første amerikaner, til at vinde Dakar. Han har været med siden 2016 for Honda, men det var altså først i år, han kunne vinde løbet.
Porsches Dakar-legende kan blive din
En af de helst store stjerner, som deltog i år, var Fernando Alonso. Han er bedst kendt for sine to verdensmesterskaber i Formel 1, og senere sine to sejre på Le Mans. Så der er ingen tvivl om, at Alonso kan køre rigtig stærkt, og tilmed i meget lang tid ad gangen. Men det er noget andet at køre i terrænet end på racerbanen, og således endte Alonso i år på en fornuftig 13. plads i Dakar-løbet.