Gør livet med en klassisk eller specialbil lidt sødere. Du kan tjene penge på at leje den ud, og her får du en guide, så du trygt kan køre pengene ind.
De fleste af os drømmer om at eje en flot, klassisk bil, men det bliver som regel ved drømmen. Udsigten til en bil, som er upålidelig og koster spandevis af hundredkronesedler, kan dæmpe entusiasmen, men er du klar over, at det faktisk er muligt at tjene penge på den klassiske bil ved at leje den ud til filmselskaber, bryllupper og fotosessioner. Men det ville jo ikke være Danmark uden et hav af regler til at sætte skår i pengestrømmen. Her er alt du skal vide.
Fra Ferrari til Skoda - her er alle de nye veteranbiler
Hvis du selv ejer en klassiker eller specialbil, så har du garanteret oplevet at blive spurgt af familie og venner, om du ikke liiiige kan køre en konfirmand eller et bryllupspar, og det er som regel ganske fint. Men det begynder at blive en anelse mere kompliceret, når det så er venners venner, og når man tager penge for ydelsen. Hvordan er det lige med forsikringen, og hvor mange penge må du tage for udlejning af din bil, før skattefar kigger olmt på dig? Det får du svar på her i denne artikel.
Simple regler
Der er intet til hinder for, at du lejer din bil ud og tjener penge på det. Nye regler gør det let og gennemsigtigt. Du har et bundfradrag på 10.000 kroner. Når fradraget er brugt, skal der betales skat af 60 procent af de penge, du måtte tjene. 40 procent af lejeindtægten, går man ud fra, er udgifter i forbindelse med udlejningen og derfor regnes det fulde beløb ikke ind som skattepligtigt overskud. Bundfradraget gælder biler, campingvogne og både, og ikke fx trailere og havetraktorer.
Danmarks billigste bil – splinterny fornuft eller brugt sjov
Reglerne gælder fra og med indkomståret 2018. Fradraget vil fra 2021 i øvrigt kun gælde, hvis du lejer ud via en portal, som opgiver indtægten til SKAT. Husk i øvrigt, at du som hovedregel ikke må leje en finansieret eller en leaset bil ud.
Hvad siger forsikringen om udlejning?
Ja, det ved vi jo faktisk ikke. Der er nemlig mange forskellige slags forsikringer og selskaber, så det bedste, du kan gøre, er, at tjekke din police.
Du må ikke tjene på dig selv
Mens reglerne for udlejning af bilen er blevet langt mere simple, så er det anderledes kompliceret, når det handler om at leje bil ud med dig selv som chauffør. Man må gerne køre med nære familiemedlemmer, men Motorhistorisk Samråd, en paraplyorganisation for veteranklubberne, mener, at alt andet i udgangspunktet er erhvervsmæssig befordring. Det betyder, at du skal have erhvervskørekort. Desuden stiller erhvervsmæssig befordring større krav til køretøjet og forsikringen. Men måske er Motorhistorisk Samråd for stram.
Syv trin til et trygt brugtkøb
Taxilovens § 1, stk. 1 siger, at hvis formålet er at opnå en fortjeneste, vil det være afgørende for, om det er erhvervsmæssig persontransport, som kræver tilladelse. Hvis der alene ydes godtgørelse af de med kørslen direkte forbundne omkostninger, er der tale om samkørsel, som ikke kræver tilladelse. Omkostninger er brændstof, vedligeholdelse, slid på dæk, serviceeftersyn mv., broafgift, færgeoverfart og lignende. Man må bare ikke få et overskud. BookAclassic, en hjemmeside hvor du kan udleje din klassiske eller specialbil, fremhæver, at bilerne i snit lejes ud én til fire gange om året, og at det er de færreste ejere af klassiske biler, der har anskaffet deres biler med henblik på profit. Det er ren hobby, der driver værket.
Deleøkonomi og gamle scootere - læs historien om BookAClassic og den danske grundlægger
Her kan du leje ud
BookAclassic
BookAclassic er en hjemmeside, hvor udlejere af klassiske biler kan finde lejere. Man kan også udleje klassiske motorcykler, både, busser og sågar flyvemaskiner, sporvogne og damplokomotiver. Hjemmesiden har ca. 5.000 klassiske biler i 36 lande. Det er muligt for dig at leje en klassisk bil i udlandet, ligesom turister også kan leje din bil.
Prisen for at leje bilen sætter du selv. Men hvis den bliver for høj, foreslår BookAclassic en lavere pris. Det sker for at sikre, at der også er nogle, som gider leje den. Ellers dør konceptet. BookAclassic tager deres gebyr direkte fra kunden, men du skal selv indkræve penge for selve udlejningen. I England foregår betaling via hjemmesiden.
Når du lejer ud, kræver sitet, at du har gode og store billeder, og husk også billeder af interiøret. Så sørg for at have en god beskrivelse parat og gode billeder på harddisken. Når først du har oprettet din bil, skal man nemlig skrive en mail og anmode om ændringer. Man kan altså ikke bare ændre noget selv. Du kan leje ud for en time ad gangen og sætte et bestemt antal timer som minimum. Vær opmærksom på at BookAclassic ikke tilbyder forsikring af køretøjet, så her er det din egen forsikring, som gælder. Eller gør den? Det skal du tjekke.
GoMore
GoMore er dansk, stiftet i 2005 og kører også i Frankrig, Spanien, Norge og Sverige. På platformen kan man udleje sin bil, og leje en, lave samkørsel og lease en bil, man så lejer ud. GoMore tager 12,5 procent ved samkørsel og 20 procent af prisen ved leje i gebyr. Cirka 2.400 biler kunne fremsøges på sitet, men de oplyser selv, at der er 10.000 biler og 800.000 brugere i Danmark.
GoMore har en forsikring, som dækker din bil, når den lejes ud, men forsikring kræver, at bilen er fuld kaskoforsikret, og at den ikke må være mere end én million kroner værd (Biler over 800.000 kroner skal have GPS-tracker), samt at den har kørt under 250.000 km og biler ældre end 15 år accepteres ikke, hvilket reelt udelukker klassiske biler.
SnappCar
SnappCar startede som minbildinbil.dk og er nu i et europæisk foretagende med 3.700 biler. Der er 50.000 medlemmer i Danmark. Man kan ikke se, hvor mange biler der er, men en søgning på de store byer giver 240 biler. Firmaet tilbyder en muligheden for at få installeret nøglefri adgang, så du ikke selv behøver at overdrage vognen til lejeren. Din bil er fuldt forsikret med vejhjælp, selv om din bil kun er ansvarsforsikret. Forsikringen gælder ikke biler over 700.000 kroner. Gebyr for dette og for udlejningsservicen er 10 procent af din udlejningspris. Biler kan lejes for helt ned til 225 kroner per dag. Man kan kun udleje hele dage ad gangen.
Specialbiler og ældre biler er der ganske få af. Siden er mest til nyere biler, og konceptet er mest til at leje biler i byerne, når man lige står og mangler en bil i nærområdet. Til gengæld er oprettelse af din profil og bil. Men man skal udpege sin bil fra en liste og kan derfor ikke beskrive den nøjagtigt, hvis ikke den fremgår. Fx fandtes Jaguar XJ12 ikke, så vi måtte vælge en anden model.