Leasing af bil gør økonomien gennemsigtig, da du meget præcist kender udgifterne for at køre i din bil. Eller gør du? Den dag kommer jo, hvor du skal aflevere vognen efter flere års slid. Hvor stor bliver efterregningen?
Her er vores erfaring krydret med gode råd fra både FDM og brancheorganisationen for leasingselskaber, Finans og Leasing.
Rengøring af leasing bil
Det første, du gør, er at give kabinen en grundig rengøring. Hvis du er for doven til at støvsuge og skrubbe selv, kan du bruge et klargøringsfirma, der for et beskedent beløb kan få din kabine til at skinne som en ny. Den udvendige side kan du blot klare ved at køre bilen gennem en vaskehal, og mere behøver du ikke gøre ud af det.
Ligner din bil et omklædningsrum på et autoværksted eller en rygerkabine på et værtshus, kan du blive opkrævet 750 kroner for rengøring af kabine og 750 kroner for det udvendige, og det dobbelte i særligt slemme tilfælde. Det oplyser motorjournalist Karsten Lemche fra FDM.
Forårsrengøring – sådan bliver du mester i bilvask
Netop FDM er interessante i leasingsammenhæng, da de står for en stor del af de centre, som kigger bilerne igennem efter endt leasingperiode. Det er nemlig ikke leasingselskaberne selv, der gør det.
Det har været vigtigt for leasingselskaberne, at det er uvildige, som gennemgår bilerne, for på den måde at gøre det mere trygt for kunderne at lease, oplyser Christian Brandt, der sidder som direktør i brancheforeningen Finans og Leasing.
Finans og Leasing har også samarbejdet med FDM om at lave en standard-leasingkontrakt, som de fleste leasingselskaber benytter sig af.
Det er ti år siden kontrakten blev udarbejdet og ifølge Finans og Leasing har der ikke været en eneste nævneværdig sag i forbrugerklagenævnet i de ti år, eller 300.000 leasingaftaler, der er blevet indgået.
Elefanten i rummet – buler, ridser og andre skader på leasing bil
Almindeligt slid og ælde er tilladt. Man skal huske, at bilen skal sælges igen, og her er det fint nok, at den fremstår i normal stand ligesom tilsvarende biler på markedet. Leasingselskaberne er ikke nidkære monstre, der forlanger et suttet bolsje – det forsikrer Christian Brandt.
Forstå privatleasing – her er alt, du skal vide
Er man i tvivl, så ring til leasingselskabet. De er meget interesserede i, at du får god service, og en god oplevelse, så du har lyst til at lease en anden bil, beroliger han.
Er der skader på den, betaler du skaden efter en fast takst, som leasingselskabet typisk slår op i et skadeprogram, og bilen sælges så med afslag for skaden. Det er så op til køber at udbedre den. Køber er som regel en professionelle dansk eller udenlandsk bilhandler.
FDM anbefaler, at man lader skaderne være, som de er, da man grundet afgiftsmæssige spidsfindigheder sparer momsen på reparationen, svarende til mindst 20 procent.
Derudover kan de store leasingselskaber få reparationer til engrospriser, hvilket man som privatkunde får svært ved, mener Karsten Lemche fra FDM.
Christian Brandt fra Leasing og Finansiering nuancerer billedet, og anbefaler det modsatte – altså at man får lavet skaderne inden – dog under visse forudsætninger.
Det vil være dumt ikke at benytte din forsikring til at få lavet skaderne, inden du afleverer. Jeg har for eksempel en forsikring, der dækker Bilkabuler –uden selvrisiko og uden at jeg mister anciennitet, oplyser han og uddyber:
Her er det naturligvis vigtigt at undersøge dine forsikringer inden, og det er vigtigt, at du får lavet skaderne med det samme og ikke venter måske årevis til den dag, du skal aflevere bilen.
Ved at få eventuelle skader lavet selv, bør den smutte igennem kontrollen uden bøvl.
Hvad koster det?
Ifølge leasingorganisationen Finans og Leasing er det hver anden bil, som får en efterregning, og af dem betaler folk i gennemsnit 3400 kroner ved aflevering.
Privatlease din elbil og spar masser af penge
Husk løsøre
Husk at fjerne mobiltelefonholdere og parkeringskort, tømme handskerummet og husk at montere hattehylden eller nakkestøtter, du har fjernet.
Derudover skal du huske instruktionsbogen, nøgler og del 1 af registreringsattesten. Du får typisk en tjekliste tilsendt af leasingselskabet, som du kan gå frem efter.
Du kan være med
Det er en god idé selv at være med til gennemgangen af bilen. Resultatet bliver nok ikke meget anderledes, men det tager kun 20 minutter af dit liv, og så bliver du ikke overrasket over en eventuel efterregning.
Typisk sker der det, at bilen lige efter gennemgangen, får taget billeder, og så bliver den sat på auktion og solgt.
Vi har her lavet en video af forberedelserne inden aflevering af en billig leasingbil. Den havde fået en bule med en lang ridse, mens den var parkeret.
Vi fik lov at filme gennemgangen, og det var en eksamen, der ikke gik helt som ventet. Se videoen, og bliv klogere på at gøre din bil klar og få den aflevereret efter endt leasing.