Kender du reglerne for transport af hund i bilen – eller hvor slemt det kan gå, hvis det går galt? Vi har lavet juleguiden til hund i bilen.

Julesæsonen er lige om hjørnet, og for mange af os betyder det ture på tværs af landet i tæt juletrafik på mørke og glatte veje. Og vi kunne selvfølgelig aldrig drømme om at køre uden et par gode vinterdæk, og børnene er også spændt fast i gode autostole, men har du egentligt tænkt på hunden?

Bliv klar til vinter – sådan overlever din bil kulden

Hvis du har en labrador på 30 kilo og er involveret i et frontalt sammenstød med 50 km/t, så svarer det til, at hunden nu vejer 738 kilo. Havde farten i stedet været 90 km/t, så var vægten i stedet 2.298 kilo. Hunden bliver altså til et dødeligt projektil, som flyver gennem kabinen og smadrer alt på sin vej. Det er altså rigtig god grund til at spænde hunden fast.  

Sådan er reglerne
Først lidt om reglerne, for der er faktisk ikke nogen lovkrav i Danmark om, at hunde skal være spændt fast. I færdselsloven betragtes dyr som gods, så eneste krav er, at godset, eller i dette tilfælde hunden, skal være anbragt således, at den ikke kan være til fare for personer, og den må heller ikke genere føreren i forbindelse med kørslen.

I vores nabolande har man en noget strammere tilgang til transporten af husdyr. I Sverige er det et lovkrav, at hunden er fastspændt. Det vil sige, at den skal befinde sig i et bur eller være fastspændt med en særlig sele. I Tyskland regnes hunde også som gods, men reglerne er mere specificeret end i Danmark, så her er det også et krav, at hunden er spændt fast eller placeret i et bur. 

Sådan fikser du problemet
Der findes ligeså mange smarte produkter på markedet, som der findes hunderacer, og vi gennemgår ikke alle her. I stedet kigger vi på et par af de produkter, som du kan købe hos din lokale forhandler og som kan sikre hunden.

Flere nye autostole dumper på kemi

Skoda er en af de mærker, som har fokuseret på hundeejere i deres marketingmateriale. Hos din Skoda-forhandler kan du bestille en hundesele, som klikkes fast til sikkerhedsselen. Den findes i fire forskellige størrelser, og en størrelse medium til hunde fra 15 til 30 kilo koster 895 kroner. Subaru er en anden hundeglad bilproducent, og de tilbyder både et sikkerhedsgitter, som sikre at hunden ikke kan kravle fra bagagerummet til bagsædet. Prisen er 2.215 kroner. Alternativt kan man købe et rigtigt bur, som er 103 centimeter langt og 70 centimeter bredt, så det kan rumme en ganske stor hund, men så koster det 4.662 kroner.

Julegaverne
I anledning af julen var det måske værd at overveje en julegave til den firbenede. Subaru tilbyder nemlig en smart drikkeskål, som kan spændes fast inde i buret, og som har en smart krave, så vandet ikke spildes så nemt. Prisen er 161 kroner.

Sådan undgår du stress bag rattet

Jaguar har netop introduceret en håndbåret bruser, som kan bruges til at skylle hunden for mudder inden, den skal ind i bilen. Via en håndpumpe kan man pumpe trykket op til, at der skulle være vand nok til to minutter, så den behøver ikke strøm. Prisen er 2.995 kroner.

Jaguar byder nu også på en rampe, som skåner ældre hunde og deres ejeres rygge, så hunden slipper for at hoppe op og ned ad bagagerummet. Rampen kan bære op til 85 kilo, og når den ikke er i brug, kan de foldes sammen og pakkes ind i en taske. Prisen er 3.310 kroner.