Isabella er kun fem år gammel og vil gerne sidde sikkert fastspændt i bilen. Det gør hun ved at bruge en autostol med Isofix. Men hvordan sætter man en autostol fast med Isofix? Det er da let nok. Det viser hun dig her.
Isofix er en international standard for en nem måde at klikke en barnestol fast i bilen på. Der sidder nogle kraftige U-formede beslag gemt mellem ryg og sæde på bagsædet, som passer med nogle beslag på barnestolen, der så blot skal klikkes på. U-beslagene er fastgjort til bilens karrosseri. På den måde er det let at få barnestolen sikkert fastspændt.
Beslagene i bilen, kan nogle gange være gemt under et plastikdæksel.
Når du har fundet dem, skal du finde beslaget på barnestolen. På nogle barnestole, kan man hive i en anordning, så gribekloen kommer fri af barnestolen, så den er nemmere at montere.
Når du monterer stolen, skal du sikre dig, at beslagene klikker fast. Derefter rykker du i stolen, så du er sikker på, at den sidder godt fast.
Se i videoen, hvor Isabella på fem år, spænder sin egen stol fast – det er let nok, folkens.
Husk, at det kun er barnestolen, som er fastspændt – du skal stadig huske at få barnet spændt fast med selen i barnestolen.
Isofix er mere sikkert
Ikke alle barnestole har Isofix og ikke alle gamle biler har det heller. Siden 2013 har det været standard i alle nye biler.
Isofix har den fordel, at man ikke skal bøvle med bilens seler for at få barnestolen spændt fast, og det gør det mere sikkert. Undersøgelser har vist, at mange fejlmonterer de barnesæder, som bruger bilens seler, mens næsten ingen fejlmonterer et sæde med Isofix.
Til Biltorvet har specialkonsulent hos Rådet for Sikker Trafik, Pernille Ehlers, tidligere forklaret, hvorfor det er vigtigt at spænde børnene godt fast, og det er lige meget, om det er en autostol til baby eller til større børn.
I forbindelse med en politikontrol lavede vi på et tidspunkt en undersøgelse af omkring 100 biler med børn i autostole. Langt de fleste børn var spændt fast i det rigtige udstyr. Men der var mange, der sjuskede, så selerne var for løse, snoede eller stolen var monteret forkert.
”Men tror du ikke, der er mange, specielt nybagte forældre, der er bange for at spænde selen for hårdt?”
Når du spænder barnet fast, skal selerne sidde godt til. Mange forældre spænder ikke selerne hårdt nok, men hovedreglen er, at man blot skal kunne få en flad hånd ind under selen. Det er farligt at sjuske med det. Det er ikke anderledes, end hvis du tager en redningsvest på uden at lukke lynlåsen. Skidtet ryger jo af så, forklarer Pernille Ehlers.
Find biler med Isofix på Biltorvet her
FDM’s guide til at vælge den rigtige autostol
· Stolen skal passe til barnets størrelse (alder, vægt, højde).
· Stolen skal passe til bilen. Prøv stolen i bilen inden køb.
· FDM anbefaler kun autostole, der har fået mindst fire stjerner i FDM’s autostoletest.
· Køb autostolen et sted, hvor man kan få rådgivning og instruktion.
· Autostole og selepuder skal være godkendt med ECE 44-03, ECE 44-04 eller ECE R-129 (også kaldet i-Size, som er en ny godkendelse, der har eksisteret siden 2013. I-Size-godkendte autostole kan kun bruges i biler med Isofix, og det er barnets højde, der er afgørende for, hvilken stol man skal vælge).
· Til de større børn anbefaler FDM selepuder med rygstøtte, da de beskytter bedre. Selepuder uden rygstøtte er dog bedre alternativer i forhold til at lade børn sidde på bilens sæde.
· Børn under 135 centimeter skal være spændt fast i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til deres vægt og højde. FDM anbefaler af sikkerhedsmæssige årsager, at barnet skal sidde bagudvendt så længe som muligt, da det giver mindre belastning på barnets ryg og nakke i tilfælde af en kollision. En bagudvendt autostol fylder dog væsentlig mere end en fremadvendt autostol, så husk at tjekke, om der er plads til autostolen i bilen. Derudover anbefales der, at barnet forbliver i en autostol med 5-punktssele eller beskyttelsespude foran så længe som muligt og som minimum til barnet er 3 år og at barnets hoved max må være en tredjedel over kanten på autostolen.
Det koster et klip i kørekortet, hvis ikke barnet er spændt fast i godkendt autostol eller selepude, der passer til barnet.
Fakta om Isofix
Isofix blev udviklet af børnesædefabrikanten Britax-Römer og Volkswagen I fællesskab og den første bil med Isofix var Golf IV i 1997.
Siden 2013 skal alle biler have Isofix.
Det er et FN-papir, som fordrer verdens bilproducenter og barnesædefabrikanter at lave sæder efter Isofix-standarden.
Herhjemme bruges stort set kun den model af Isofix, der har to fastgørelsespunkter nederst, men du kan også få sæder, der har endnu et punkt i toppen, der via en sele sættes fast i et ankerpunkt på ryggen af bilens bagsæde eller i bunden ved bilens bagagerum. Der er også Isofix-sæder, der bruger et tredje ben, der støtter mod gulvet i bilen.
Find biler med Isofix på Biltorvet her
Nye autostole gør det nemmere at beskytte børn i bilen
Sådan sikrer du hunden, når du kører bil